Wednesday, March 11, 2009

Sejuk weh!

Ni satu cerita di pagi yg sejuk...

Trut..! trut..!
Lelaki: Hello sayang.. (oh, awek dia tepon)

Awek: Ngah buat per?

Lelaki: Terpikir tentang hbgn kita (cakap nada senyum)

Awek: Pasal apa?

Lelaki: Tentang saat yg dinantikan oleh kita setelah bercinta sekian lama

Awek: La, jauh lagi tu..tp sbenarnya saya tak pernah terpikir mo berkahwin.

Lelaki: Kenapa? Pa yg berlaku?

Awek: Saya benci perkahwinan sebab penceraian.

Lelaki: La, itu org lain bukan kita. Insyallah.


Awek: Awak pasti, cuba lihat pa yang berlaku pada kazen saya skrg. Bercerai sedangkan dulu
6 tahun bercinta, kahwin 1 tahun dah bercerai

Lelaki: Tapi..tentu ada sebabnya kan

Awek: Tiada tapi, tak dengar ke serius suara saya ni

Lelaki: Jangan begitu, gimana dgn harapan dan impian kita

Awek: Bukankah dari saat kita mula bercinta, saya sudah beritahu saya tak suka perkahwinan.
Kita bercinta ajalah dan awak doa-doakan agar hati saya terbuka untuk berkahwin

Lelaki: Saya mengharapkan kepastian tentang hubungan kita. Bagaimana kita boleh laluinya?
Mungkin awak ok tp saya..

Awek: Jangan teruskan dan paksa saya dalam hal ini, kalau awak mahu berkahwin cari wanita
lain dan bina family sendiri. Kalau awak terus bersuara, saya akan pergi jauh..

Lelaki: errr...

Pada poendapat saudara/saudari yg pernah bercinta/sdg bercinta/ sudah kawin dsb, a
gaknya apa tindakan lelaki itu patut ambil?
adakah perempuan itu masih sayang pd kekasihnya.
.cerita ini diadaptasi dari kenalan naga..moga2 tuan/puan dapat memberi buah pandangan/soalan tentang hal di atas.



38 comments:

wana said...

that guy cari la ppuan lain sebab dah terang2 kan yang minah tu x series lam hubungan. Damn...

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.hmm kite kapel 5thn
.then clash
.bengong tul

.rsenye laki tu patut tinggal je pmpuan tu
.wat pe buat hubungan klu at the end tanak kawen
.buang mase je kwn lame2
.baek kwn kejap then trus kawen
.pas kawen bru berchenta
.leh maen kejar2 :D
.hahhaa

FarHa said...

ermmm...ajal maut di tgn tuhan...

tp org kata jodoh tu kena cari gakk..takkan dtg bergolek tanpa usaha..

hal ni plakk si awek tu tak nak kawen..so better tinggal je..bunga bukan sekuntum..anggap je tak de jodohh...sakit tu memang laa..tp tu adat dunia percintaan...

tu lah pendapat aku...

Shitsurei shimashita said...

wah semangatnya komen saudariku semua, bagus2 anda semua wo. i like :)

ShAf!xX said...

jodoh kita ditangan Allah S.W.T. kita tiada berhak untk mgubah takdir..apa yg pasti...kita kena jga hubungan kta dgan baik dan insyaAllah..smoga ia akan bkekalan...

mrs.edy said...

laki tu ptt cr pompan lain..smpai bl nk bcnte??laki tu msti nk rs hdp brfamili..rite??ckp kt laki tu kawen ngan sye je la..muahahaha

AmirFX said...

Org laki camtu mmg ptt kena sebab lembik sgt... Cakap org Swk "kenak bodo leh ompuan"... Bagi malu kaum jer...

caturist said...

Sebenarnya awek tu nak test daa...

Sebelum kawin kena dengar cakap dia.. bila dah kawin sok kenala dengar cakap kita...

kalu tak derhaka.. hahaha..

tqa said...

weirdo~

hubungan tnpa impian/harapan is kesepian..
bkn cinta..

tinggalkan!!!
hahaha.. smgat je suh org cerai berai..
tp for good bro,
she's not the one

mademoiselle azieshakespeare said...

the girl mean it
die ememang taknak pun laki tu
tapi, dia susah nak cakap, susah nak bagitau... maybe bcoz that guy baik sangat...
but the words are there, die memang taknak
so the guy, must let her go... kalau tak she'll suffer, dengan perasaan serba salah
(rase nye cam ni lar... ehehe)

Ken Cornellius said...

adeh..bingung tul la kalu mcm 2.. kalu dari awal tau xnak khwin better jgn berkapel..better stay as friend.

eDrYaNa said...

emmmm...
x bole nk salahkn pompuan tu 100%..
mayb dia ada sejarah silam, sbg contoh, penceraian kedua ibubapanya..
so, mungkin dia amik iktibar dr situ..

p/s: kpd si lelaki, cari je la pompuan lain utk dijdkn suri idop n yg nk ada commitment ke arah itu..lgpn dr mula2 lg gf dia mmg dh mention xnk truskn dgn perkahwinan kn..so, fikir2 kn lerr..hihi..

Shitsurei shimashita said...

shafiXX~
tulah, dah dijaga bunganya tp kembang tak jadi..lalalala

mrs.edy~
hahahahaha..kang betul2 dia dtg pinang mrs.edy baru tau. Mr.Edy nak letak mana? hehehehe..

AmirFX~
huhuhukk..cian dier kan?

caturist~
testing..tester..tested..lalalala

tqa~
hohohoho~ jgnlah cakap gitu, hihihik..malu u.

madem azie~
agak yer awek tu merasa sama mcm madem azie berase.. :)

ken~
mcm pnh alami jer...kekekekek

erdyana~
memory remains ..trauma yg melanda menikam2 jiwa (lagu elite~ trauma)

fahmi latiff said...

pendapat fahmi

"Awek: Jangan teruskan dan paksa saya dalam hal ini, kalau awak mahu berkahwin cari wanita
lain dan bina family sendiri. Kalau awak terus bersuara, saya akan pergi jauh.."

dia ada boy lain ni....

sajer awek ni jer ni.... kalau betul dia berkeras sah... dia ada yg lebih special mungkin menunggu masa dan ketika jer nak ckp kat lelaki tu.

sorry pendapat fahmi jer ni bro naga

Shitsurei shimashita said...

fahmi latiff~
mgkn kot takpa ti saya check kan bagi pihak si lelaki..jebon, come here. Please check this awek, wherever she go, i follow u (digi). And go straight don't belok2 (nst)
hahahahaha..

Shitsurei shimashita said...

fahmi latiff~
cian lelaki tu kalo benar awek dia buat gitu...huhuhuk (kenapa aku yg sedih..lalalala)

mademoiselle azieshakespeare said...
This comment has been removed by the author.
mademoiselle azieshakespeare said...

yarh kalu dat girl ialah sy...
(memang gitu la.. susah nak sampaikan makna tersirat)
but btw, 'that kind of story' da over
dat guy bole paham, and we just be fren.. ni pengalaman sy lar (kantoi, ahaha :p)..

in relationship, kite tak bole paksa org tu nak suke kite or tak...
kadang2 perbezaan memang bole menarik each other, but so much differences pun bole melingkup..
kalau die da bg hint tak bape minat, so paham2 je lar...
one thing is pompuan jangan bagi harapan palsu

eh jap! die ada state bout cousin eh? that mean she's paranoid...
so she need the support, kalau dat guy memang btol2 nak die lar
(and this one is not me lar... i'm not paranoid ;p)
(buat2 paham je la eh ayat2 neh bcoz pakar chenta dalam diri yg b'bicara.. bukan sy :p)

cik_ah82 said...

semua org yg berchenta mesti nak hubungan tu berakhir dgn perkahwinan kan..but, kalo xsedia or mmg xnak ada komitmen, susahla..apa yg kita nampak masa bercinta kat partner kita tu hanya secebis je dr pangai sebenar dia..bila kita kawen, baru kita tau true color memasing, tp shud be terima seadanya plak kan..
tp btul jugak, cara pompuan tu cakap mmg dia xnak pun dgn laki tu..tu cuma ayat simpul je nk bg laki tu yg tggal dia..huhuhu

Ivy Metaga said...

err..rasa2 nya kalau ppuan tu dah tak nak kawin..bagus tak yah teruskan..sb macam tak serius jak..tapi kalau tul dia belum sedia, bf dia kena bagi masa gak..sebab ada ppuan ni mmg cepat trauma lah..tgk2 org cerai sana sini..sebab dah tak yakin...(..aku pun takut kawin hahaha..kuang2..)
jadi bf dia kena tunjuk dia bersungguh2 lah dan yakin kan gf dia kalau dia benar2 ikhlas dan ready....

Ivy Metaga said...
This comment has been removed by the author.
vidadarisakura said...

no komen!

haha

Monkey D Luffy said...

ini maknanya wanita tu nak lari dari hubungan...

kalau benar2 serius... pasti dia sanggup. kan?

kakyong said...

salam

amboi.. topik hot ni..

cinta sebelum kahwin bukan segala2 nya..
pinggan tak retak, nasi tak dingin..
cinta lepas kahwin, lebih banyak indah nya, sbb sama2 akan cuba explore partner memasing, so life tak boring..
cinta 10 tahun, kahwin 4 bulan ~ ni real story of my fren, sbb BORING.. takde yg baru..

pink_butterfly said...

suh kwn naga 2 cri pmpuan lain ja la..

bwat apa kapel lama2 tapi tanak kawen..

bwat tambah dosa ja...

khaLifah feDi [ THE PEIN ] said...

law ade jodoh x kemaner?

emm..kisah adam dn hawa mmg begitu...

sdgkn lidah lagi tergigit..inikn pula ???

Signorina Syima said...

eh eh... bak lelaki itu... kenal kan pada aku..

selalunya perempuan yg bertanyakan kepastian... macam situasi aku...

tp ini mungkin kes2 terpencil...

pesan pada dia... solat istikarah dan berdoalah kepada Allah.

dan percaya... bila kita redha sesuatu pemergian, insyaallah kita akan bertemu jauh lebih baik dari apa yg kita ada skang...dan sekiranya orang itu dtg kembali... dia adalah milik kita...

fahmi latiff said...

"cian lelaki tu kalo benar awek dia buat gitu...huhuhuk (kenapa aku yg sedih..lalalala)"

sabar bro..... ada hikmat tu... :)
semua orang harus melalui proses ini... (dipermainkan)

sebab tuhan nak bagi yg lebih kuat agama, lawa, comel, gebu, peramah,dan taat pd suami....

insyaallah.... semuanyer tuhan yg aturkan .... kena mintak lah."doa"
lalalalala...

sorry pendapat fahmi jer ni bro naga... lalalalalaaa.. :)

Mawar Kenyalang said...

dalam hubungan mesti nak sesuatu yang pasti dan for sure ada matlamat tertentu, heran lak kalau perempuan yg fikir macam tu..the best way is discuss dulu give sometime for her to think..if still like that just leave her..apa yg kita buat in our life its like an experiment..its depend on you to choose the best one..

Shitsurei shimashita said...

madem azie~
woh< da pengalaman rupe yer, patutlah instint ku dpt rasakan.

kawan saye ni lain mcm skitlah, masih lagi sayang kat awek dia tu walo da nasihat suruh blah je. Ntah ape yg main kat otak, saya lum korek. kang korek mo mereng kot budak ni..terpaksa saya jd bahu tu dia hinguskan...huhuhukk (why me)

cik ah82~
yg tersimpul belum terungkai coz awek dia masih lagi call dier said i love u, so mamat ni mcm blur2 jer lagi..(aku juga lagi jd mangsa lengan titis hingusan dier ti)

betullah tu kan, bayang org bercinta bagai nak rak akhirnya kecundang umpama bola tanggung dismash ke muka (nak ajak ken cornelius main badminton ti bila gi sana).

ivy~
ivy pun takut gak kawin? yelah, la nie ramai org kawin cerai kawin cerai sampai kes bertimbun kat court. Sapa yg untung lawyer gak, sapa yg rugi anak2 gak..yelah rugi emosi dan mental. I pun da cakap gitu kat dier tp entahlah mana mind dia pegi, i tak tahu..cian dier huhuhukk :)jom gi makan aiskrim kat ice world lalalala

comment deleted~
hehehehe..apa lah dia komen tu.

vidadarisakura~
that is the comment..hohohoho

monkey d luffy~
tu yg sa tak paham bile pakwe dia tanyer da ko org lain, wala dia jawab. asik2 takut kawin coz penceraian. Aramai tii..

kakyong~
ya betul tu kakyong, lamai olang cinta macam mo glew tp bila sula kawin hari2 mo mengila, sikit gaduh mo celai belai. Manyak susah wo olang ini macam ma... tala kemeslaan dalam hati dan fikiran..turr punya olang
tp apa mo buat itu takdir sudah tersulat..

cik rama2~
tulah pasal, mgkn masih ada rasa sayang menyayang cinta dikenang lalala.. antara mereka. glew aku jap hahahaha :p

kf (the pein)
inikan pulak pakwe makwe's yg patutnya kuat menyakini satu sama lain.

signorina syima~
insyallah saya beritahu nasihat shima.
aaa kan, slalu yer pompuan ckp gitu tp kali ni jantan lah plak..
macam2 ada..tgk AF tak?

fahmi latiff~
permainan yg bila nak game over ntah..
amboi citarasa fahmi, vogue to the vass gitu. hahahahaha
ya saya akan suruh dia berdoa, berusaha,bertawakal dan support dia dari semua penjuru.
skrg ni byk org suka amik jalan shortcut bila tiba hal2 gini..eee takut yer.nauzubillah, jgn dia buat ape2 yg merosakkan diri udah.


saya akan cuba memberi dia semangat naga hasil bantuan anda semua (kawan2 naga).
payah2 sgt saya suruh dier baca komen anda semua.

TERIMA KASIH SEMUA..I LOVE U ALL :)

mademoiselle azieshakespeare said...

and i have an instinct saying that....
ar ... ar ... (tetibe jadi gagap)

xpe ar, tak bley bgtau.. ahahah ;p

he needs the friends to be around him

[S]itie [B]Um [B]Um said...

hm...awek tu benarkan laki tu cr pompuan lain?? mungkin die mmg xserius dgn hubungan die..

helena's said...

semua tu ditgn tuhan..bukan kte yg tentukan..kene percaye tu..qada dan qadar,,

nia said...

pmpuan 2 xcinte pn kt llaki 2..seyes.. die jd kn si llaki bahan tuk die brseronok je...ramai lg la y lbih baek kt luar sane..mmg cinte xbleh d pakse..tp klu dh xsuke xpayah la pure2..nk amek kesempatan la 2.. tp sjak kebelakangan ni mmg ramai y kawin cpat n cerai pn cpat..kawen xsmpai 3 ari dh cerai.. persediaan 2 penting..

kay said...

terpulang..tepuk dada tanya cinta dalam hati..hahaha

chimera said...

setuju dgn fahmi.... awek tu dah ada org lain tu... saje je dia buat gitu nak bagi lelaki tu bosan atau meluat...

tapi siasat elok2 dulu. buat tuduhan melulu pun tak baik jugak...

Kalau boleh bertahan... bertahan dulu... sabar byk... kalau dah tak larat nak tahan... kalau saya pun, saya putuskan jerr

irbika said...

cuba kaji dulu jangan terus buat keputusan ma...

-maybe awek tu takut kegagalan, so sebagai teman hidup, jangan kondem dia tapi bagi support, manatau berkat usaha kita dia dapat bangkit dari tarma tu! walaupun mungkin kita tetap bukan pilihan dia!

-cuba lah jugak bagi masa... sambil berdoa petunjuk dari Allah, bukakan pintu hati dia, kalau betul perpisahan yang terbaik moga Allah juga menutup pint hati kita, dan kiranya ada hikmah bukakan hati kedua2 untuk terus berusaha menjaga hubungan tu!

-kalau tetap begitu, ups to you lah... takkan nak tunggu sampai kerepot! man man ma!Cinta tak semestinya berakhir dengan perkahwinan! tapi kalau partner tu dah ader comittment, better la cinta itu ditukar kepada yang lebih sepatutnya..Contoh, kawan/sahabat ker...

Shitsurei shimashita said...

azieshakespeare~
Alhamdulillah, dia dapat kawan mcm saya dan saya punya kawan mcm ada semua. Love each others & sharing is caring

siti~
dgr cite terpaksa kata gitu kerana da ugutan tp skrg dah okey kot. TQ for coming

helena~
tulah pasal dan harap2 mereka dapat bertaut semula..leh kita makan nasi minyak diaorg. hehehehe

nia~
ya betul tu..tp jgnlah jd alasan tuk tak berkahwin kan..
hidup bebas tanpa sekatan tp tak mo ikatan?????

kay~
udah ditepuk air didulang, kalo tak mo kena pelempang. hahaha (gurau ja)
kalo yg ditepuk tak mo berbunyi gimana tu??

cik ika~
okey ma! saya gitau dia ma, moga2 dia leh terima pandangan kita.Makasih atas pandangan akak tu. :)