Saturday, February 28, 2009

Take 5 b4 6s



For these few days, I will take a rest from blogging~ JUST FOR A FEW DAYS YA! I wish to all my friend a prosperous day ahead.



AKU SUKA DAN MINAT LAGU NI SELALU NYANYI ATAS MOTOR TO & FRO OFIZ.

Friday, February 27, 2009

Tribute to Onggon



Cian Onggon, tgh sakit dan demotivated sekarang, so to Onggon dengarlah lagu ini dan happy2 selalunya.

My Frez I miss u all



Selamat Hari Jumaat kepada semua dan selamat berhujung minggu. Malam karang aku cuba balas semua komen dan artikel korang k. Ngah sibuk dgn kenduri pertunangan adik aku dan
YG PASTI BUKAN AKU (choi, wmcm lagu kerispatih ja)

CHEERS UP EVERYBODY! SMILE

Thursday, February 26, 2009

Erti Disebalik alamaT emAIL anda

Pakcik no komen tentang artikel di bawah, apo yg baik kita amiknyo, yg buruk kita sodokah jo kat jiran..kalo da brani la!!! hehehehehe :)

1. GUNAKAN NAMA PENUH

sekiranya namanya Amirah Alias, dia menggunakan alamat emelnya sbg 'amiran_alias@yahoo.com' iaitu menggunakan nama penuhnya. Ia menggambarkan bahawa dia seorang yang penuh tanggungjawab dan tak suka berahsia. Dia juga boleh dipercayai dan jujur dalam setiap perbuatanya. Tapi ingat, jangan cuba perlekehkan dia.

2. NAMA DEPAN & TENGAH
contohnya: Amril Luqman Mohd. Dia menggunakan alamat email sbg 'amril_luqman@yahoo.com' iaitu nama awal dan tengah tanpa nama bapanya. Ia menunjukkan bahawa dia seorang yang sangat menghargai dirinya sendiri dan sanggup ketepikan hal org lain demi kepentingan sendiri. Selain itu, dia juga berani utk tampil di khalayak ramai dan mengeluarkan pendapat dengan lantang.

3. NAMA & TAHUN
contoh: Nur Ashiqin ditulis sbg 'ashiqin2002@hotmail.om'. Wah! Dia dikatakan seorang yang mempunyai ego yang tinggi. Pantang sesiapa yang cuba nak tentang pendapatnya. Selain itu dia jugak tak suka komitmen dlm jangka masa yang terdekat ini. Kewujudan tahun di akhir nama seolah-olah memperlihatkan dia tidak luas pandangan. Bagaimana dgn tahun 2003? Apakah dia juga akan turut mengubah tahun di akhir nikname itu?

4. NAMA SAMARAN
contoh: 'cute_lady@tokeikedai.net' Dia langsung tidak menggunakan nama penuhnya dan menggunakan nama samaran yang cukup menarik. Ia menunjukkan bahawa dia seorang yang gemar hidup dalam khayalan hingga kadangkala menyusahkan orang lain. Namun dia disukai ramai kerana sifat humor yang dimilikkinya membuatkan org selesa bila berada disisinya. Jika diasah, dia boleh menjadi pemimpin, dgn gaya tersendiri.


5. NOMBOR & ABJAD
contohnya SN24275. Namanya hanya diwakili oleh abjad dan huruf saja. Ia menggambarkan bahawa dia seorang yang bersikap tertutup dan memerlukan masa yang agak lama sebelum mampu 'membuka' dirinya kepada seseorang. Itupun seadainya kepercayaan mampu diraih. Jika tidak.... kirim salam saja lah.!

Artikel ini adalah sumbangan awekn9, seorang warga Megasutra.

Wednesday, February 25, 2009

Jaga-jaga, abg gitau ni

jika kita ketawa selama 10 hingga 15 minit, kita boleh membakar 50 kalori sehari. Jadi, kalau kita ketawa setiap hari selama 10 hingga 15 minit, kita boleh membakar hingga 2 kilogram kalori setahun.

Jika seorang lelaki menghentak kaki setiap hari, dia boleh mengurangkan 1/10 kalori dalam badannya.

Seminit selepas anda membaca ayat ini, 100 orang akan meninggal duni dan 240 orang bayi dilahirkan. Ini berlaku kerna pertambahan populasi dunia dianggarkan sebanyak 140 org/minit.



Pemimpin negara China yg terkenal dan diagungkan rakyatnya, Deng Xioping (1904-1997) mengekalkan kesihatannya sehingga berumur 93 thn dgn mandi air sejuk dan bermain terup setiap hari.

Malaysia Boleh blah kemana?

257,411 (baca- dua ratus lima puluh ribu emat ratus sebelas) anak zina. Bagus!! Tahniah!! Teruskan mendaulat undang-undang sekular LORD RIED CELAKA ini di malaysia tanah airku.Statistik di atas menunjukkan dengan jelas bahawa inilah `hadiah' dari sebuah kebebasan (freedom) yang diperjuangkan, didakyahkan dan diterapkan di Malaysia oleh pemerintah sekular.Kebebasan yang berasal dari Barat memandang setiap individu perlu diberikan kebebasan untuk melakukan apa jua tindakan termasuklah perzinaan.

Dari aspek perundangan, kita juga sudah jijik melihat hakim Syarie yang kononnya bekerja untuk Islam, berhukum dengan hukum Kufur, undang-undang Hudud telah ditukar dengan undang-undang bikinan manusia, iaitu 365 (bilangan hari setahun) iaitu maksima 3 tahun penjara, 6 sebatan maksima dan RM5000 denda. Inilah hukuman maksimum yang boleh dikenakan ke atas pelaku maksiat di dalam negara Islam Hadhari!

petikan dari Malaysiakini via Jalan Dakwah Jalan Berliku blog. Edited by Nagaperang (4 direct msg)

Bila TeganG nak BuAT apE?

A TO Z OF STRESS MANAGEMENT

A
lways take time for yourself, at least 30 minutes per day.

Be aware of your own stress meter: Know when to step back and cool down.

Concentrate on controlling your own situation, without controlling everybody else.

Daily exercise will burn off the stress chemicals.

Eat lots of fresh fruit, veggies, bread and water, give your body the best for it to perform at its best.
Forgive others, don't hold grudges and be tolerant -- not everyone is as capable as you.

Gain perspective on things, how important is the issue?

Hugs, kisses and laughter: Have fun and don't be afraid to share your feelings with others.

Identify stressors and plan to deal with them better next time.

Judge your own performance realistically; don't set goals out of your own reach.

Keep a positive attitude, your outlook will influence outcomes and the way others treat you.

Limit alcohol, drugs and other stimulants, they affect your perception and behaviour. (jangan ambil langsung - Admin).

Manage money well, seek advice and save at least 10 per cent of what you earn.

No is a word you need to learn to use without feeling guilty.

Outdoor activities by yourself, or with friends and family, can be a great way to relax.

Play your favourite music rather than watching television.

Quit smoking: It is stressing your body daily, not to mention killing you too.

Relationships: Nurture and enjoy them, learn to listen more and talk less.

Sleep well, with a firm mattress and a supportive pillow; don't overheat yourself and allow plenty of ventilation.

Treat yourself once a week with a massage, dinner out, the movies: Moderation is the key.

Understand things from the other person's point of view.

Verify information from the source before exploding.

Worry less, it really does not get things completed better or quicker.

Xpress: Make a regular retreat to your favourite space, make holidays part of your yearly plan and budget.

Yearly goal setting: Plan what you want to achieve based on your priorities in your career, relationships, etc.

Zest for life: Each day is a gift, smile and be thankful that you are a part of the bigger picture.


Artikel ini adalah sumbangan
zulkifleesdk, seorang warga Megasutra.

Tuesday, February 24, 2009

Why ME???

hancur hatiku mengenang dikau
menjadi keping-keping setelah kau pergi
tinggalkan kasih sayang yang pernah singgah antara kita
masihkah ada sayang itu

huhuhuk! punah hati den hari nie! huhuhuk! pagi tadi ok ja tapi pastu tak okey lagi dan kini dan selamanya takkan okey. KO adalah. . Pastu keja2 aku selama ini hancur dan lebur......sia-sia aku mempertahankan perhubungan ini. Tapi akan daya takdir dari Allah mengatasi kemampuan aku, 3 tahun wo! diulangi 3 tahun aku bekerja keras siang dan malam. Kenangan dgn konojo and all my artworks out of ORDER/SERVICE or WHATEVER they call

Take heed never take advantage of the thing you need
Never let yourself be over come by greed
Walk the straight and narrow and you shall succeed
Get you act up to speed
And try no matter what it takes to give a next man a blye
Everybody else deserve a piece a the pie
Honesty the best policy no sell no samfie
You no need fi wonder why

Why? Why? Why me????? Aduh, pening kepala aku, lemah semangatku, lesu penghadamanku gara-gara dia. Tak ku sangka hari yg mendung angin sempoi bahasa merupakan saat-saat yang takkan terulang semula. Sampai sekarang aku mencari penyebabnya

Mengapa ini semua harus berlaku Apakah ini semua kerna diriku Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan Tak sanggup aku melepaskanmu
Aku tak chu (singkatan utk curang) apatah lagi memperkudakan dia dari apa yang sepatutnya dia buat. Ku jaga dia dan ku kemaskan segala yang patut dilakukan namun aku terpaksa mengalah dengan keadaan, akan ku CARI PENGANTI KURANG LEBIH MACAM MU..

I thought that I could always count on you,
I thought that nothing could become between us two.
We said as long as we would stick together,
We'd be alright,
We'd be ok.
But I was stupid
And you broke me down
I'll never be the same again.

nilah THUMBDRIVE aku yang rosak tadi

pERJUANGAN belum SeLEsaI

DI PONDOK KECIL

dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah

duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia
untuk menegakkan agama Islam

Never say Goodbye


Jangan Kau Ucap Selamat Tinggal

Ku mencari, Ku mencari
Apakah salahku
Kau buat ku termenung seorangan
Dalam diri sangsi, Akhirnya begini
Perpisahan tak kuduga

Ku mengerti, Ku fahami
Keputusan diri
Biar saja aku sebegini
Permintaan terakhirku, Jangan kau lafazkan
Simpan saja kata-kata

Jangan diucap selamat tinggal
Jangan kau ucap selamat tinggal
Jangan diucap selamat tinggal
Kepadaku...

Walaupun seketika... Walaupun sekelip mata
Simpan saja kata-kata, Ke akhir hayat yang ada

Mungkin ia satu suratan atau kebetulan, setiap kali aku menyebut kalimah di atas; dia takkan ku temui lagi. Jgn kata tepon, sms or antar sepucuk email/surat - terserempak pun tak penah. Entahlah, mungkin itulah kekuatan dan keramatnya 2 patah perkataan tersebut. Sebab itu aku gitau konojo jangan suka2 main dgn kalimah tersebut, kang betul2 jadi sakit wo!Aku rasa korang pun ada kalimah pemutus kata sendirikan?
Atau korang pernah mengalaminya sendiri.
pikir-pikirlah dan renung-renungkanlah.....

Sunday, February 22, 2009

Sumpah U lawa (ye lah tu)

Sepasang suami-isteri yang masing-masing cacat sedang berbual-bual di depan rumah. Suami yang buta memegang tangan isterinya yang lembut. Apa lagi, kembanglah hati isteri lantaran perbuatan suaminya itu.

Suami : "Ayang... Kulit ayang sungguh lembut dan gebu....!"

Isteri: "Oh ye ke? Kalau Abang dapat nampak betapa cantiknya wajah Ayang dan betapa putihnya kulit Ayang, tentulah Abang akan lebih rasa kagum"

Suami: "Takde lah... abang tak fikir begitu..."

Isteri: "Sumpah bang... Ayang memang lawa la...."

Suami: "Jika apa yang Ayang katakan itu betul, sudah tentu jantan lain takkan biarkan Ayang jadi isteri Abang yang buta ni...!"

---------
MORAL: Jangan mudah bersumpah dengan nama Allah, apatah lagi kalau itu adalah sumpah palsu.

Artikel ini adalah sumbangan kidznextblock, seorang warga Megasutra.

Khasiat Taugeh


Ramai orang kurang/tak suka tauge termasuk juga konojo kerna x best/sedap.
Tapi tauge banyak khasiatnya wo! Antaranya:-

mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita.
  1. mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan lelaki makin baik.
  2. bagi wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.
  3. mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.
  4. mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat; kanavanin(canavanine), sejenis asid yang amino.
  5. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan awalan kanser leukimia, usus besar dan pankreas.
  6. mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis.
  7. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari
  • Kanser payudara,
  • Gangguan menjelang menstruasi,
  • Simptom pra-menopaus,
  • dan gangguan akibat Menopaus.

Mampu membantu menghalang Penyakit jantung/strok/kolestrol

  1. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau “lemak jahat” LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.
  2. Ttauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.
  3. Membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.
  4. Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh.
  5. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat membentuk benih kanser.
JADI PIKIR-PIKIR2 KANLAH KENAPA KITA TAK MAKAN SAYUR YG MURAH DAN DAPAT BANYAK PLAK TU~ celur jp pastu ratah.. krak!krak!krak!

In Memory

ni bekas sekolah menengah aku dinobatkan sebagai National Heritage Status aku 5 tahun kat sini 1994-1998 dengan disulami oleh pelbagai memori suka duka, pahit manis. So, I am proud to be a VICTORIAN coz they taught me to become A scholar, a gentleman and a sportsman and BE YET WISER

ucapan pengetua pertama Mr. Bennet E. Shaw ketika perasmian VI 1929:

The Victoria Institution had now become a secondary school. He hoped that the students would be taught there what was most suitable for the requirement of the country and also what was suitable for their opportunities in this country. He hoped that it would not be a place where students came to merely in order to pass examinations . He hoped that it would be a place where students come to be initiated into a life of service. In fact he would like to see their motto to be:

Whosoever will be great among you, let him be your minister;
And whosoever will be chief among you, let him be your servant.


in memory~ Adago
(1st played at RMC field 1998 vs SAS)

*Aaaa Daaa Go! Go! Go!
V.I. gonna win the game!
Aaaa Daaa Go! Go! Go!
V.I. gonna win the game!
From the left,
to the right,
V.I. gonna win again!
repeat*

kESal

Lagu dibawah amat diminati kami sekeluarga; lagu ni banyak maknanya dalam kehidupan. Bukan takkat hal cintan cintun ja tapi leh dikatakan merangkumi kehidupan seharian.
Masa dapat tak hargai, saat yg diberi tak dinikmati, ruang yg ada tak diisi sebaiknya, akhirnya kesal resah bila semua hilang....

Kau Ku Rindukan


GINGERBREAD
Telah lama ku pendam rindu
Dalam diamku
Menantikan ucapan
Mesra darimu
Hingga kini kau membisu
Seribu kata
Mata bertentang Mata
Oh... ku gelisah

Kini kau berjauhan
Seribu perjalanan
Hati merintih sedih
Tiada berairmata

Kian ingin kau ku lupakan
Kian kau ku rindui
Kesal bertahun lama
Kerna kau tiada

Hidupku kian hampa
Semenjak perpisahan
Hilang tanpa berita
Rindu pada mu jua

Di mana ku cari ganti
Serupa denganmu
Kesal bertahun lama
Kerna kau tiada
Kesal bertahun lama
Kerna kau tiada

Hilang bertahun lama
Kau ku rindukan


Saturday, February 21, 2009

Sibuk ke?

baru pas buat ECG test, result ok. nak jumpa doktor balik

Hari yg paling sibuk bagi aku ~ pagi dgn meeting, tghari pas smayang sibuk dgn keja n tiba-tiba along aku tepon kata my mama sakit dan mintak aku balik. Camna nak balik lagi 90min ja aku leh chow. Pastu aku plak dah janji dgn kanojo nak gi makan nasi lemak atas bukit TAR.

Tapi nak buat camne, pas keja terus aku gi wad kecemasan~ bukan my mama parah ke pa, tp kena reference ke sini untuk check-up. Diing~dong sana , ding-dong sini, last-last doktor kata my mama normal even bp da naik skitlah. Sakit kepala & batuk mama x hilang2 walo dah g klinik, senseh dsb. Entah kenapa, aku pun tahu apatah lagi doktorkan? Masuk spital gomen, asik amik darah tuk dikaji dan swasta plak caj ikut suka je.

Doktor cakap leh ditahan di wad tpi mcm xde makne je coz semua specialist xda, esok cuti, ahad pun sama. Kalo mo hari seninlah. So bawaklah kami (my abah, my along, syasya and adik) mama ke rumah semula. Dengan itu automatiklah plan makan nasi lemak terbatal walo leh ditunaikan. Bukan pe, aku ja yg leh bawak keta, my abah tadi pun cakap kaki dia sakit. Maka, aku on standby lah if any urgent action need to be taken.

Sampai la nie, smua ok and to kanojo i c u tomorrow k? : )

Thursday, February 19, 2009

ALIAS oh Alias


YO! kali ni aku nak citet TTG UPPER BODY exercise plak.
Cuba korang tengan lengan (arm k, bkn forearm), ada buaian tak?
Pa tu buaian? ha, korang lurus kan tgn, tapak tangan ke atas. Pastu korang rasa lengan atas- bawah, ada lembik ka keras?
Bahagian tu kita panggil triceps kerana ada 3 jenis otot disana. Ingat triceps bukan forceps k.
Area tu slalu jadi rungutan client2 aku dulu, yalah semua nak vogue to the vass mcm Alias, bkn pakcik alias tukar pikir tu. So aku suggest kat diaorang buat exercise dibawah. Kalo yg ni maleh jugak, den sobat sorang2 ngan cemeti pari (kejam wo).






Nama/Specis senaman: Dips (bkn dips pizza hut tu)
Tempat : kat opiz, umah, soping komplex dsb janji leh letak tgn kira ngam
Ulangan : 9-12
Set : 2-3
Pernafasan : 3:1:3
Keahlian : Terbuka kpd smuo org

Cara2nya:

Cari bangku/bench yang sesuai
Pastu letakkan tangan kebelakang.
kaki buka ikut saiz bahu.
jgn main tekan ja, ilek2 dulu. senang diri.
pastikan badan anda tegak cam dalam pict tu.
turun perlaha dgn kiraan 1,2,3 (tarik nafas)
stop jap kat 1
naik balik 1,2,3 (hembus nafas)

kesannya: buaian akan jadi tegang dan anda tidak risau ttg selulit atau x nampak fit. Insyallah.
pada lelaki~ barulah balance size arm anda.


YANG NI JUST 4 MS. MARCELLA:
JGN MARE-MARE K...



Cik Ika~ saya dah jawab

Sila berikan kegunaan lain yang digunakan oleh anda kepada barang-barang yang dinyatakan di bawah...(maksudnya bukan kegunaan sebenar barang tu tapi kegunaan tambahan yang anda buat la dengan barang tu, kira diaplikasikan oleh anda... konon kreatif la tu!)

1) Anak Kunci
kegunaan asal - untuk kunci pintu, laci dan apa2 yg berkunci
kegunaan sampingan - utk ditimangkan sebagai latihan menimang anak ti... x lah cuak sgt

2) Penutup Pen
kegunaan asal - tutup pen, x nak kasi dakwat kering
kegunaan sampingan - leh jd pasu pokok tauge

3) Botol Mineral
kegunaan asal - tempat simpan air
kegunaan sampingan - menyimpan 'urine' ketika perlawanan bola pastu baling kat
referee kayu (tapi aku x penah buat lagilah)

4) Paper lama
kegunaan asal - leh digunakan utk buat draft paper
kegunaan sampingan - dijadikan bahan iklan macam iklan Kit-kat tu...

5) Seluar 'D' lama
kegunaan asal - pakai kat dalam bukan di luar
kegunaan sampingan - buat orang2 kat sawah versi moden agar burung2 tobat nak dtg lg

6) Lesung batu
kegunaan asal - menumbuk belacan, dsb
kegunaan sampingan - digunakan oleh org di Kg. Losong tuk ketuk kpala org curi kropok.

7) Langsir
kegunaan asal - kehiasaan umah/keceriaan umah
kegunaan sampingan - Langsuir amik sbagai uniform

8) Komputer ofis
kegunaan asal - buat keja rasmi
kegunaan sampingan - Tagged, blog dan cari gambar pastu lupa log out. Kna virus lari le!

9) Duit syiling
kegunaan asal - nak lengkapkan duit kertas
kegunaan sampingan - utk buat magik tapi coz tertelan pastu menyusahkan org korek dia

10) Laman Blog
kegunaan asal - menulis dan mencari sahabat lama dan baru. tukar2 pendapat
kegunaan sampingan - boleh buli org mcm sapa ya. hehehehe cari sendiri!!!

next person: klik their name 2:
  1. Mademe Azie
  2. wana
  3. caturist
  4. butterfly
  5. ken cornellius
  6. helena
  7. Rdhanz-buku nota
  8. Zuer
  9. Kamar penuh cerita
  10. PJ selamba
  11. Aprilgurl

Wednesday, February 18, 2009

AKU mahu KAYA!!!


Ni ada satu cerita dari member aku Hafiz (skrg kat Down Under kot) tentang member dia yg nak bukak bisnes. Bisnes dia bukan kecik2 anak sebab melibatkan penglibatan VVIP yg mana dia kenal tah. Aku tak penah deal dgn VVIP, so aku dgr jelah.

So, dia gi lah jumpa VVIP ni mintak sokongan klau leh terus bg approval. Kertas kerja, semua dah siap, maka dgn gagah beraninya pegilah dia. Sampai kat opiz, setiausaha kata ok (yelah dah set awal lagi, masuklah mamat ni. Masuk2 tgk da org lain juga, so tgulah kejap. Tunggu punya tunggu, jumpalah jgk.

VVIP: Hang mai da pa?

Mamat: Saya dak bukak bisnes Tun.

VVIP: Bisnes apa? Hang story kat aku sket.
(mamat ni bagilah kertas kerja dan apa kejadah tah lagi kat VVIP tu)

VVIP: K, hang leh mula cita.
(so, mamat citelah bagai nak rak kat VVIP ni)

Mamat: Itulah, sahaja penerangan saya, kalo da apa2 yg Tun nak tanya silalah.
(VVIP pun dari td dok menguap(hehehe!! ni aku tambah je) pandang dia atas bawah)

VVIP: hang punya present ok, ngam tapi aku nak tanya hang satu ja?

Mamat: Tanya pa, Tun?

VVIP: Berapa harga getah mentah sekarang?

Mamat: err...err... kurang pasti Tun, RM15 sekilo kot.

VVIP: Takpalah, hang pi bawak balik natang ni, hang gi ngaji elokk2.

Mamat: Kenapa? (ala2 bunyi U-mobile)

VVIP: Lu pikirlah sendiri....

Korang rasa bisnes apa Mamat nak buat dan apa pengajaran korang dapat dari cite di atas.
(bahasa digunakan telah dicampur adukkan dan dimodenkan mengikut kehendak producer)
hehehehehehehe!!!

Mo sihat & cantek?

Aloya!!! selalu kita dgr tentang org ngomel sakit pingganglah, sakit belakang dan lain2 lglah. Kadang2 ia berlaku disebabkan kecederaan lama cam eksiden, jatuh, dr kecil dah da problem, disebabkan sakit lain dan macam2 lagi.
jd hari ni, saya nak gitau gimana kita leh kuatkan pinggang dan kawasan sekitarnya dgn bersenam cara yg sihat. Yelah, sakit pinggang atau lemah belakang ni disebabkan juga kelemahan otot seperti otot betis, peha, buku lali dan punggung.
maka kita leh kuatkan dgn senaman SQUAT atau mencangkung bukan mcm biasa..hhehehehe (jgn salah paham k) . Jadi bila otot, ligamen dan tendon kuat, dapatlah kita elakkan sakit pinggang. Serta jangan lupa REGANGAN ala stretching la.
Silamat mencuba! 8 lagi, 1, 2, 3 8 lagi..ayakk.






Cara2nya:
  1. berdiri dgn tegak.
  2. buka kaki anda seluas bahu.
  3. kembangkan dada
  4. so bila dada di kembangkan auto terkunci.
  5. turunkan badan anda perlahan2
  6. lentikkan punggung anda kebelakang sedikit
  7. pastikan lutut anda lurus mengikut posisi (lutut xleh lebih dr hujung jari kaki)
  8. turun dengan kiraan 1, 2, 3 , 1, 1, 2, 3 utk naik
  9. jgn terus turun 90 darjah, turun 45 darjah,
  10. dapatkan momentum dan iramanya dulu
  11. kemudian barulah lakukan sebanyak 9-12 kali.
  12. kalo mampu 3 set ( 1 set= 9-12kali)
kalo susah leh buat gini plak, cara sama tapi sebelah kaki ja tukar2 tau. kang sebelah ja yg kuat.

Another Tag yeehaa!!!

Ok! aku suka jawab tag tp harap leh sabar menunggu ya- kdg2 idea x mai lagi. Anyway thanx to
Rdhanz (klik di sini)


1. Describe 10 things about the person who tags you.
• Lelaki
• 23 tahun
• Lahir di Kuala Terengganu
• Menetap di Kuala Terengganu
• Anak kelima dari tujuh beradik
• Ada tiga kakak dan seorang abang
• Ada dua adik
• Ada enam anak saudara
• Dia kata dia ada 18 ekor kambing tp x tahu jenis apa
• Leh cakap bahasa Arab da!!

2. Describe 10 things about you
• Male
• 28 yrs old
• Born in Mud Estuary
• Leave in Parlimen Titiwangsa
• 2 of 3 siblings
• Single but not available
• True Mud Estuarian
• Home type person
• Proud to be A scholar, a sportsman and a gentleman
• ‘You will never walk alone’ supporter

Dugaanku

Akhirnya aku jawab tag PJ Selamba(clik here) cam2 tau ja
I LIKE MUSIC



IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
It's Not Right but It's Okay - Whitney Houston

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
A SHOULDER TO CRY ON - Tommy Page

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
You Are My Sunshine - Jimmie Davis

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Semangat Yang Hilang - XPDC

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Kurnia- Slam

WHAT’S YOUR MOTTO?
No Matter What - Boyzone

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Devil Without A Cause- Kid Rock

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Maha Karya Cinta- Faizal Tahir

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Ayah dan Ibu- Sudirman

WHAT IS 2 + 2?
Mockingbirds- Eminem

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Graduation - Vitamin C

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Season in the sun - Westlife

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Aku Mahu Kaya - Kopratasa

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Sway- Michael Buble

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Could I have This Kiss Forever- Enrique Inglesias

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Biarkan Aku Menangis- Tommy J.Pisa

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Let the music heal Your soul - Backstreet Boys

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Fall For You- Secondhand Serenade

IS YOUR BIGGEST SECRET?
Never Be The Same Again- Melanie C

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Heal The Worlds - Michael Jackson

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Those were The Days - Mary Hopkin

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
DUGAANKU- Ning Baizura

Tuesday, February 17, 2009

Aku dan bekal


dah macam kebiasaan aku suka bawa bekal tuk break/lunch start dari aku tadika sampai lah keja.
Mcm2 org kata tentang org yang suka bawa bekal tapi bagi aku dia punya nikmat BEST GLEW WO!
bukan apa, aku ni agak pemboros skit tentang makan, so tuk elakkan aku jd 'lapar' sebelum cukup bulan baik ingat2 skit. Duk kat KL kan belanja makan agak tinggi, jd aku pandai2 jegah dapur. Aku x cerewet sgt pasal makan ni, 1 jenis lauk pun jd janji kalo da KICAP KIPAS UDANG dah ngam tu.
Pastu, kalo hujung minggu barulah aku kluar gi beli makanan cam NASI DAGANG for my family atau apa2 jelah yg leh dimakan bersama2.
okeylah, aku nak gi sapendek ni, ENJOY UR LUNCH WO!!! bismillah....

Monday, February 16, 2009

Dia dah mai lagi !!!


Wo, sa kembali lagi dgn cerita waktu anda dilahirkan dan apa keistimewaan dalam hidup anda.
Cam biasa, inilah hanya utk info jgn dipercayai bulat-bulat. Kalo ada pun hanya kebetulan ja k.
Wallahualam.
(thanks to megasutra.com)

  1. SUBUH - BERJAYA DLM SEGALA PEKERJAAN. BESAR KEMAHUAANNYA. BANYAK HARTA
  2. MATAHARI NAIK- MEMILIH KERJA. TIDAK ADA YG DIDAPATI MELAINKAN APA YG DIPILIHNYA.
  3. DHUHA- REZEKI DIDAPATI DGN PENAT LELAH & SUSAH PAYAH
  4. ZOHOR- DIPANDANG MULIA DALAM KELUARGA DAN AHLI KELUARGA
  5. ASAR- TERPELIHARA & MULIA ANTARA ADIK-BERADIKNYA
  6. MAGHRIB- CEPAT MARAH CEPAT REDA.BERHARTA
  7. ISYAK- DERMAWAN, PEMURAH & SUCI HATI
  8. AKHIR MALAM- RAJIN BERIBADAT, DIKABOLKAN DOANYA

aku cuti

MOTIVATION

Sport Psychology was been taught by Pn.Khairiah Khalid Yunus for 1st semester part 1 students, which I was a part of it 10 years ago.

MOTIVATION_
i love this part/topic and I would like to share on how to increase or decrease our motivation

Firstly, motivation-process of arousal within an organism that helps direct and sustain behavior.

so what drive our motivation? Here we go:

  1. need
  2. goal
  3. learning strength
THEN more specific approaches are need through:

  1. self-efficiency
  2. goal setting
  3. energization
  4. performance (current to other stage)
  5. achievement (current to other stage )
and last but not least MOTIVE to get MOTIVATION

  1. Intrinsic motive - motive lying within an individual involving the individual's interest and enjoyment task.
  2. Extrinsic motive - motive lying outside an individual involving the involve the rewards.

Therefore, value yourself and asking are they/we walked with the talk
or just another
Day Dreaming person??????

Sunday, February 15, 2009

Harta utk rakyat

Umar al-Khattab sangat tegas dan ketat dalam urusan kewangan negara. Setiap pegawai yang dilantik diminta melakukan pengisytiharan harta dan peningkatan hartanya kerap disemak.
Jika berlaku peningkatan, Umar al-Khattab mengambil separuh untuk Baitul-Mal dan adakala mengambil kesemuanya.
Umar al-Khattab juga melakukan lawatan mengejut ke rumah para pengawainya bg memastikan tiada penambahan harta secara syubhah (perkara/perbuatan yg boleh menimbulkan keraguan pemilikannya).
Salah satu contoh ketegasan Umar al-Khattab ialah:

a. Gabenor kerajaan Islam di Mesir ketika itu, ‘Amr bin Al-‘As, dilaporkan membuat satu mimbar khas untuk dirinya di Mesir. Umar al-Khattab marah lalu menghantar surat kepada ‘Amru yang menyebut:

“Aku mendengar kamu membina satu mimbar supaya boleh meninggikan dirimu daripada umat Islam. Adakah tidak cukup kamu berdiri dan mereka berada di kakimu. Aku ingin kamu segera meruntuhkan mimbarmu.”

b. Umar al-Khattab melantik Mujasha’ bin Mas’od untuk beberapa tugasan dan kemudian mendapat laporan isteri Mujasha’ bernama al-Khudayra kerap membeli perabot baru selain hiasan dinding.

Beliau menghantar surat kepada Mujasha’ supaya mengoyakkan semua hiasan dinding itu. Mujasha’ menerima surat itu ketika bersama orang ramai lalu dengan segera beliau mengarahkan isterinya keluar lalu diminta orang ramai masuk ke rumahnya dan membantu mengoyak selain menurunkan semua hiasan dinding baru yang dibeli oleh isterinya.

Sebenarnya, Umar al-Khattab tahu ia dibeli dengan harta syubhah akibat jawatan Mujasha’, kerana itu diarahkan sedemikian. Pembaca juga boleh melihat betapa kuatnya taat dan yakinnya pegawai dengan keikhlasan dan kejujuran Umar al-Khattab.

c. Umar al-Khattab juga pernah mengambil beberapa bahagian harta adik-beradik gabenornya dan pegawainya apabila hasil penyelidikan beliau mendapati ada keraguan. Contohnya, beliau mengambil sebahagian harta Abu Bakrah. Abu Bakrah cuba membantah dengan mengatakan: “Aku tidak pernah berkhidmat denganmu (sebagai pegawai kerajaan).”

Umar al-Khattab menjawab: “Ya benar, tetapi adikmu berkhidmat sebagai penyelia Baitul-Mal, dan dia memberi beberapa pinjaman kepadamu supaya kamu boleh berniaga dengannya.”

Kesimpulannya, semua tindakan Umar al-Khattab tidak diambil secara sembrono.

d.Pentadbiran: Umar al-Khattab inginkan ketelitian dan laporan berterusan daripada setiap pegawainya, namun Khalid inginkan pentadbiran yang bebas daripada penelitian sepanjang masa oleh Khalifah.

Pada waktu Khalid dipecat daripada jawatannya sebagai gabenor di Syria, beliau berkata: “Amir al-Mukminin (Umar al-Khattab) melantik aku sebagai gabenor dan selepas urusan menjadi licin dan lancar, beliau melucutkan jawatanku.”

Lalu seorang lelaki berkata: “Sabarlah wahai ketua, ia waktu untuk bermulanya fitnah.” Khalid membalas: “Selagi anak Al-Khattab itu hidup, selagi itu tiada ruang fitnah untuk berlaku.”

Demikian hormat dan yakin Khalid terhadap Umar al-Khattab walau dalam keadaan beliau dilucutkan jawatan. Amat difahaminya tindakan Umar al-Khattab adalah untuk mengelak fitnah.
____________________________________________________________________
Ibn Taymiah mengulas beberapa tindakan Umar al-Khattab itu sebagai bagi membuang segala keraguan rakyat terhadap pendapatan gabenor dan pegawainya yang mungkin menjadi kebiasaan diberi hadiah oleh rakyat jelata disebabkan jawatan mereka.

Ketika Khalid hampir wafat (beliau wafat pada 21 H), beliau berkata kepada Abu Darda: “Wahai Abu Darda, bila Umar al-Khattab wafat kelak, kamu akan dapati sesuatu yang kamu benci berlaku.”

Dan beliau berkata lagi sambil mengelap air matanya: “Aku memang sedikit kecewa dengan beliau dalam sesetengah isu, tetapi selepas aku fikirkan kembali berkenaannya ketika aku sakit ini, aku menyedari Umar al-Khattab melakukannya dengan ikhlas dan hanya mengharapkan rahmat Allah SWT.”

Cuba pula kita bandingkan kehidupan pemimpin di sekeliling kita hari ini. Bagaimana mereka jika ada di bawah pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab? Sesungguhnya wahai Umar al-Faruq, kami merinduimu dan pemerintahanmu. petikan Ekspresi An-Nur, Metro Ahad

Saturday, February 14, 2009

Aku dan keja

pastu gi ke

kemudian gi


kejap je kat atas, jadi lepak kat bawah buat duit



last2 balik semula

namun akhirnya harap kekal di sini


da gaya mcm kena tag tak? hehehe!!! saja ja buat gempak

Jom kita tengok?

anda ingin tahu tentang warna apa yang sesuai untuk anda mengikut tarikh lahir anda?

dan juga tentang jenis karier yg mgkn sesuai utk anda?

saya bukan ahli nujum atau tukang tilik~ hanya membaca dan belajar sekadar ingin tahu aja. bukan nak songsangkan akidah sesiapa pun. tak salahkan? kalo salah saya tak buat lagi.

bagimana mahu mengira? begini caranya:

  1. tulis tarikh lahir anda dalam bentuk nombor :19/11/1981
  2. campurkan mengikut pecahan: 1+9=10 , 1+1= 2, 1+9+8+1=19
  3. jumlahkan kesemua jawapan: 10+2+19= 31
  4. tambahkan nombor ikut pecahan hingga mendapat angka dari 1-9: 3+1=4
satu lagi contoh
  • 14/09/1941
  • 1+4=5, 0+9= 9, 1+9+4+1= 15
  • 5+9+15 = 29
  • 2+9= 11
  • 1+1 = 2
jika tuan/puan/saudara/saudari berminat sila berikan jawapan
saya akan beritahu melalui RUANGAN KOMEN ANDA
.
DINGATKAN INILAH HANYA SEKADAR UTK SUKA2 AJA, JGN PERCAYA KERANA APAPUN JUA DATANG DARI ALLAH YANG MAHA ESA.
jika tepat atau tidak ia hanya sekadar renungan, yg baik kita ambil, yg buruk kita buang jauh2.

Friday, February 13, 2009

Keinsafan


Sayup terdengar hujan mencurah ke bumi
Kini terasa memecah kesunyian malam
Dan aku di sini sendiri dibaluti resah
Dibayangi sesal yang tak sudah

Renung langit sepi tiada purnama
Di dalam kelam ku lihat bayangku sendiri
Terpaku membisu tanpa suara dan segala
Apa petanda, apa rahsia

Oh Tuhanku Yang Maha Esa
Maha Penyayang Maha Pemurah
Andainya malam yang begini
Memberi pengertian untukku
Mencari hidayahmu...

Maka kutadahkan setulus
Pengampunan dan pengharapan
Untuk aku menebus dosa-dosa semalam

Cukup setakat ini... aku merasa
Terasing terhukuman dalam sengsara
Balasan dari kehancuran
Yang aku ciptakan

Dan kini ku mengerti
Antara dosa pahala
Yang mana lebih utama
Dalam meniti hidupan dan hari kematian
oh...

Andai malam ini satu peringatan
Bersyukurku pada Illahi
Andai malam ini satu kesudahan
Ku pintakan... satu pengaduan
Untukku menyudahkan kalimah
Terakhir...

di atas adalah lagu dari kumpulan K'rabat_ kumpulan rock awal 90an (white metal) Dulu lirik2 lagu ada makna dan kesannya. Tapi la ni, entahlah aku pun tak tau- banyak yg tak okey dari yg ok. lama jugak aku cari lagu ni.
Best wo lagu2 dulu! Korang plak macamana, apa lagu 'white metal' yg korang minat?
white metal tu ada elemen2 ketuhanan lah. X ganaz sgt.

Thursday, February 12, 2009

Amoi cantik


satu pagi di hari yg tenang, dua org pekerja tekun menyusun barang di stor. tatkala sibuk bekerja, terjadi satu perbualan antara mereka:

Paul: Wah, cantiklah sumadak ni.

Jean: Ala, dalam poster semua cantik bah! Touch up skit mengilalah org tengok.

Paul: Kalo lah aku dapat isteri begini, tentu aku susah hati. Takut org culik beliau.

Jean: Betulkah kah ko takut? Dulu ya tapi aku rasa skrg tidak.

Paul: Nakuro?

Jean: Yalah, jika dia yang cantik ko buli dapat, apalah yg kurang sikit
dari dia. Ntah2, yg lebih cantik dari dia ko buli dapat.

Paul: Dasar jantan perampok.

jika diamati sekarang, kebanyakkan wanita2 cantik yg menjadi isteri VIP serta golongan marhaen sering diceraikan atau minta cerai, even berabis diaorg makeover. Kalo pikir balik, kenapa jadi gitu? Adakah kecantikan sekarang bukan jaminan kebahagian? Wallahualam.

p/s: jom layan lagu Amoi cantik!

Wednesday, February 11, 2009

Kasih sayang kita


Soalan ini dilontarkan oleh Pak Alias (kira2 kat tempat saya keja seorang pemikir jugaklah). Beliau bertanya kepada saya dan Onggon "kenapa manusia berkasih sayang antara satu sama lain lebih dari sayang kepada Allah?""sedangkan kita tahu kepadaNya jua kita kembali"
Beliau juga menegaskan sekurang2nya jika tidak kepada Allah, kepada Nabi Muhammad SAW pun jadilah. Namun hari ini jika ditanya sapa yg paling kita kasih pasti anda sendiri tahu jawapannya bukan.
Kami cuba merungkai namun jawapannya masih tergantung dalam fikiran kami. Mungkin saudara/saudari boleh menjawabnya. Renung2kanlah dan fikir2kanlah.

Tuesday, February 10, 2009

Sejarah Negeri Kedah

Me Rong - Naga Laut, Maha - Pembesar-, Wang Ser -puak tentera (bangsa harimau). Bendera ini dijumpai dalam website Maharaja China semenjak tahun 1996 lagi. Sekarang bendera ini muncul semula tanpa kalimah diatas.Nampak gayanya ada pihak yang belum berpuas hati dan masih cuba menggelapkan sejarah bangsa Melayu dari rumpun Siam ini dengan membuang kalimah tersebut. klik di sini untuk maklumat lebih lanjut.

Tak Salah...

nukilan Pak Habib:


Mengkritik tidak bererti menentang,

Memuji tidak bererti menyokong,

Menegur tidak bermakna membenci,

Dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik”.



Merendah tidak membuang maruah

Meninggi tidak membuang budi

Sayang tidak membinasakan

Kasih tidak merosakkan

Baik tidak mencelakakan

Elok tidak membutakan

Buruk tidak memuakkan

Jauh tidak melupakan

Dekat tidak bersinggungan

Petua tidak menyesatkan

Amanah tidak mengelirukan.



Sebelum dan sesudah

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik, sambil berbual-bual mesra.....

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bintang.....
Pakwe: abang kan jadi Ultramannya
Makwe:kenapa pulak, sepatutnya abg jadi bulan purnamalah
Pakwe:Salah tu, kan ultraman ada bintang kepunyaannya
Makwe: gitu..... kalau saya jadi bunga
Pakwe: Abang jadi tukang kebunnya
Makwe: Kenapa bukan kumbang
Pakwe: Sebab kumbang keje dia hanya menghisap madu..... sedangkan tukang kebun kerjanya menyiram dan membaja bunga tu setiap hari
Makwe: Wah! hebatnya abg nie..... begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih tersebut untuk bersiar-siar. .. tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul kayu, dan jatuh tersembam ke tanah…..bedebik! !!!!! macam nangka busuk daa!!!!
Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)

Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu..... buto ko!!!!!, tak nampak ko oghang nak lalu (rupa2nya si pakwe tu orang N9)..... sayang takde apa2 ke?
Makwe: Takde sikit je bang..... cuma luka sikit jer dahi nie
Pakwe:Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua..... selang beberapa bulan selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga..... 2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa anak mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?
Suami: Masakan abg boleh lupa
Isteri: Kalau saya jadi bintang
Suami: Abang jadi beginilah
Isteri: Kenapa bukan Ultraman.....
Suami: Kat Malaysia mana ada Ultraman..... kat Jepun adalah..... apa lah awak nie.
Isteri: Kalau saya jadi bunga
Suami: Abang jadi beginilah
Isteri: Apa abg nie..... cakaplah betul2
Suami: Apo kono eh dongan ekau nie..... dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu..... kalau dah abg jadi Ultraman ngan ntah apo apo ntah laie, sapo nak bagi makan kek anak kito tu..... yang mengado-ngado nak jadi bintang tu buek apo
Isteri: Abe nie tok supo dulu..... tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh tok comey lagi.....
Suami: Takdo nak romantik kosmetik do.....
Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga tersebut..... tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu(mungkin tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah.....
Isteri: Aduh abe sakik nyo!!!!!
Suami: Apo kono eh awak nie..... buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!!!!!!!

------
MORAL: Sebab itulah bercinta dan memadu asmara sebelum berkahwin patut dijauhi. Selain dari risiko "termengandung", ia boleh memadamkan api cinta apabila sudah bernikah.

Artikel ini adalah sumbangan khalifah, seorang warga Megasutra.

Renungkanlah

Kalau kamu seorang Islam, jangan cakap "Mosque" tapi Masjid kerana organisasi Islam menemui bahawa Mosque + to =nyamuk!
Jangan tulis/taip "Mecca" tapi Mekah kerana Mecca =rumah anggur/bir....
Jangan tulis/taip "Mohd" tapi tulis/taip dengan lengkap iaitu Muhammad kerana, Mohd= anjing bermulut besar!
Jangan tulis/taip 4JJL (jarang) tapi tulis Allah S.W.T. kerana, 4JJL=4 Judas Jesus Isa Al-masih.....
Jangan tulis/taip Askum/Akum tapi tulis/taip lah Assalamualaikum ataupun Assalamualaikum W.B.T kerana,
Askum=celakalah kamu.......(Nauzubillah)....
Tolong sebarkan pada Muslim yang lain semampu anda......
Wallahualam.

Monday, February 9, 2009

Pergi bukan tumbang (2)

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut: "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

1. HAK KEPADA DIRI
Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2. HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Mengqada kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

3. HAK KEPADA KUBUR
Membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajud dan membantu orang yang dizalimi.

4. HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Tidak berdusta, sentiasa berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5. HAK KEPADA MIZAN
(Neraca timbangan amal pada hari akhirat)
Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

6. HAK KEPADA SIRAT (Titian yang merentangi neraka pada hari akhirat)
Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

7. HAK KEPADA MALIK (Penjaga neraka)
Menangis lantaran takutkan Allah s.w.t., berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperbaiki akhlak.

8. HAK KEPADA RIDHWAN (Malaikat penjaga syurga)
Berasa redha dengan Qada' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9. HAK KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W.
Berselawat ke atas Baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadis), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

10. HAK KEPADA ALLAH S.W.T.
Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Artikel ini adalah sumbangan jamal, seorang warga Megasutra.

semoga Allah memberkati allahyarham Kamarul Ariffin bin Nordin, pak ngah aku yg pergi mengadap Illahi hari ini.

Megasutra

Sebuah laman web(sesawang) yang menarik untuk dilawati (tapi kena daftarlah plak).
Banyak cerita pengajaran dan Islam di dalamnya.
http://megasutra.com

Sejarah berulang

Mengenai pergolakan politik yang berlaku di Perak itu ada satu lagi versi atau cebisan sejarah lama boleh dijadikan panduan. Ianya dirasakan adil dan relevan kerana ia telah berlaku di negeri itu kira-kira 35 tahun lalu.

Kisah itu ialah mengenai apa yang menimpa ke atas bekas Menteri Besarnya, Tan Sri Mohamad Ghazali Jawi iaini bapak kepada Mohd Tajol Rosli pada tahun 1974. Apa yang berlaku ke atas Nizar hari ini senarionya sama walapun suasananya dan kondisinya berbeza.

Sultan Perak waktu itu, Sultan Idris Shah sudah tidak berkenan untuk melantik Ghazali Jawi untuk menjadi MB buat kali kedua (sambung selepas habis dua tahun). Bagaimana pun Ghazali tidak mahu melepaskan jawatan berkenaan dan kedegilan Ghazali itu menimbulkan masalah kepada Sultan Idris Shah.

Tindakan Ghazali itu menyebabkan Sultan tidak dapat berbuat apa-apa, kerana Perlembagaan Perak melarang baginda berbuat demikian. Apa yang menjadi alasan dan dipertikaikan Nizar kini itulah juga yang digunakan pakai oleh Ghazali untuk terus menjadi MB.

Pemuda Umno ketika itu memberi pandangan; “Sultan Perak mempunyai hak melantik dan berkenan seseorang memegang jawatan Menteri Besar, tetapi setelah dilantik dan diperkenankan, Sultan tidak ada hak mengikut Perlembagaan Negeri untuk memecat atau memerintahkan supaya meletakkan jawatan. Hak untuk memecat atau memerintahkan seseorang berhenti dari Menteri Besar, iala Presiden UMNO.”

klik http://msomelayu.blogspot.com/2009/02/mengenang-sejarah.html

TOLONG KAWAN 2














Ni laman blog en. Shairul Abdul Karim yang da buat biznes kecil-kecilan tentang karikatur.
kalo berminat leh lah lawat http://caturist.blogspot.com.
menarik dan lucu gak tgk artwork dia.

Sunday, February 8, 2009

Lawan tetap lawan???

Ingatlah! Kamu ini orang-orang (bodoh), kamu telah memajukan bantahan tentang perkara yang kamu ada pengetahuan mengenainya (yang diterangkan perihalnya dalam Kitab Taurat), maka mengapa kamu membuat bantahan tentang perkara yang tidak ada pada kamu sedikit pengetahuan pun bersabit dengannya? Dan (ingatlah), Allah mengetahui (hakikat yang sebenarnya) sedang kamu tidak mengetahuinya.

surah Al-Imran ayat 66

Ingatlah dan ikhlaskan hati kita..

Kepada lelaki yang bergelar kekasih, tunang dan suami. Ingatlah semasa bercinta semua kata2 keramat yg diucapkan kepada si dia. Bukan apa la nie byk sgt kes cerai mencerai, tuntut menuntut, kata mengata kerana janji semasa bercinta. So cerita banyak tak guna, hayatilah puisi dibawah sebagai pedoman membina hari bahagia ~ tu Boy selamat bertunang nanti. Insyallah, semuanya selamat.

Kekasih

Akan ku pintal buih-buih
Menjadi tali mengikatmu
Akan ku anyam gelombang-gelombang
Menjadi hamparan ranjang tidur mu

Akan ku tenun awan gemawan
Menjadi selindang
Menudungi rambut mu
Akan ku jahit bayu gunung
Menjadi baju pakaian malam mu

Akan ku petik bintang timur
Menjadi kerongsang meyinari dada mu
Akan ku jolok bulan gerhana
Menjadi lampu menyuluh rindu mu
Akan ku rebahkan matahari
Menjadi laut malam mu
Menghirup sakar madu mu

Kekasih...
Hitunglah mimpi-mimpi
Yang membunuh realiti
Dari syurga illusi

Lirik : SN Datuk Dr Usman Awang )