Wednesday, February 18, 2009

AKU mahu KAYA!!!


Ni ada satu cerita dari member aku Hafiz (skrg kat Down Under kot) tentang member dia yg nak bukak bisnes. Bisnes dia bukan kecik2 anak sebab melibatkan penglibatan VVIP yg mana dia kenal tah. Aku tak penah deal dgn VVIP, so aku dgr jelah.

So, dia gi lah jumpa VVIP ni mintak sokongan klau leh terus bg approval. Kertas kerja, semua dah siap, maka dgn gagah beraninya pegilah dia. Sampai kat opiz, setiausaha kata ok (yelah dah set awal lagi, masuklah mamat ni. Masuk2 tgk da org lain juga, so tgulah kejap. Tunggu punya tunggu, jumpalah jgk.

VVIP: Hang mai da pa?

Mamat: Saya dak bukak bisnes Tun.

VVIP: Bisnes apa? Hang story kat aku sket.
(mamat ni bagilah kertas kerja dan apa kejadah tah lagi kat VVIP tu)

VVIP: K, hang leh mula cita.
(so, mamat citelah bagai nak rak kat VVIP ni)

Mamat: Itulah, sahaja penerangan saya, kalo da apa2 yg Tun nak tanya silalah.
(VVIP pun dari td dok menguap(hehehe!! ni aku tambah je) pandang dia atas bawah)

VVIP: hang punya present ok, ngam tapi aku nak tanya hang satu ja?

Mamat: Tanya pa, Tun?

VVIP: Berapa harga getah mentah sekarang?

Mamat: err...err... kurang pasti Tun, RM15 sekilo kot.

VVIP: Takpalah, hang pi bawak balik natang ni, hang gi ngaji elokk2.

Mamat: Kenapa? (ala2 bunyi U-mobile)

VVIP: Lu pikirlah sendiri....

Korang rasa bisnes apa Mamat nak buat dan apa pengajaran korang dapat dari cite di atas.
(bahasa digunakan telah dicampur adukkan dan dimodenkan mengikut kehendak producer)
hehehehehehehe!!!

14 comments:

kasutlama said...

06EDEN DAH PONEK CERITO PASAL GOTAH NIH, MAKLUMLAH MEMANG KOJO EDEN.

khairul onggon said...

ni cerita pasal rubber tapper di kampung den jugak kot.. hahaha..

gotah?? apo kaitan nyo haa??

alien said...

die na bukak kilang tayar ke?

Shitsurei shimashita said...

ALIEN~ ya anda betul maka itu saya akan top-upkan HP awak RM5 kalo awak guna prepaid le.

kasutlama~
teruskan kojo tu, apapun jika tiado engkau sapo lae nak momotong kan. Timo kaseh lah yo!

Khairul onggon ~kaitan dio yolah berkait dgn gotah yg dikait tepi jalan sultan.

Shitsurei shimashita said...

OKEY! ALIEN BARU BERJAYA MENJAWAB! TAPI ADO LAE YG TAK TERJAWAB.

APO DIO? CARI SENDIRI.. den sajo jo x letak rewards, sajo jo bagi korang pikir.

hadiah misteri menanti anda.

PJ selamba said...

Mamat: Kenapa? (ala2 bunyi U-mobile)

yang tu aku tak leh blah!
terbayang muka mamat tu
haha

pink_butterfly said...

hmm..alamak!

rama2 x paham la...

Shitsurei shimashita said...

PJ~ hahahahahaha! xbleh...

Shitsurei shimashita said...

rama2~ tak paham ya

ginilah kita ringkaskan:

apa yg penting dalam perniagaan selain kertas keja yg cantik dan modal yg cukup?

irbika said...

Pengatahuan Am? Isu Semasa? Anda membuat saya tertanya-tanya... tapi pe-pehal pun, jangan lupa jawap tagged k.

mademoiselle azieshakespeare said...

pengujian minda tahap 3 neh
;D

alien said...

err, die x kaji secara mendalam bidang yg dia nak ceburi.. dari sekecil2 ke yg besar2..
sebab yg kecil tue kekadang faktor menentukan kejayaan..

alien said...

na letak np phone kat ner?
sini ker?
017-6796251

uNa !! said...

erhhh
xbp nk phm
T_____________T
susah tol jd org lmbt pikap neh
haha

tp alien da btl dlu
pndai tol
hehe