Thursday, March 12, 2009

Anak ORANG

Ini satu kisah tentang sepasang suami isteri dengan satu2nya anak kesayangan mereka. Arakian anak mereka kalo melakukan jenayah bukan leh didakwa kes juvana lagi tp leh bawa hukuman mati.Adapun anak ini bercita-cita tinggi tp tak bertepi, yelah bangun pagi berazam jd pilot, esok jd cikgu dsb.

Hal ini merisaukan kedua org tua yer yg terpaksa menanggung anak ini hingga stok beras slalu kehabisan (bkn kes smuggle tau). Dah koje dier mengabih kan boreh jo, maka begitu jua barangan dapur yg lain (harga brg meningkat, anak plak otak singkat).

Di short storykan cite, maka suami isteri itu merancang utk melihat bakat sebenar anak mereka ini dlm bidang koje. Maka , pada suatu hari, mereka menulis nota kpd anak mereka yg diorag nak gi dating (annivesary ler) di pekan. Sebagai tanda kasih sayang, maka dberitahu anak itu yg duit 50, sebotol arak dan kitab ditinggalkan.

Setelah mereka pergi, maka terjagalah si anak dr tidor yg lena dan terus membaca nota tersebut. Maka berlakulah peristiwa dimana si anak mengambil duit tersebut, membaca dan membelek kitab dan dikepitkan kitab tu ke hulu hilir dan selamber je teguk arak tu tanpa was-was.

Sebenarnya si ibu dan bapa memerhatikan telatah anak mereka dari celahan dinding (oh, rupa yer depa bertapuk). Si ibu yg kurang paham dgn agenda suaminya bertanya "abg, pa maknanya semua ni?x pahamlah"

Lalu si suami memberitahu:
  1. Duit RM50- kalo dia amik maknanya jadi biznesman
  2. Kitab~ dia akan jd tok guru
  3. Arak~ maknanya dia jd hampeh yg tak bguna dlm dunia ni.
Kemudian isteri bertanya, "tp sayang dia amik semuanya, means?"

Dengan lembutnya, suami menjawab" sebenarya I tak sangka ia akan lebih teruk, mcm nightmare ja, i don't believe it"

Isteri bertanya maksudnya anak kita jd org paling best ke?

Si suami: oh, tidak! Anak kita akan jadi ahli politik!!




15 comments:

Audio said...

Haha...good one bro! Joke sinis n tajam buat ahli politik XD

sirNik said...

salam...Shitsurei shimashita best baca artikel ni..

caturist said...

Adakah ini rekaan kamu?.. sebab ianya amat bagus sangat!

mrs.edy said...

best n3 ni..tip top..

tqa said...

hahaha..
sarkartikus sungguh

hamimi said...

'bertapuk'... like this 1.hehe

> politik mmg sinonim dgn 3 benda tu.

kay said...

kuang3x..aku ada anak nanti nak try buat juga la..tapi arak tukar ngan air oren,boleh kan?haha

dalila said...

salam...
ganas ending citer nih..cam blog nih jugak..mostly politician kt malaysia nih gitulah..tapi tak sumer kan...bast2..memang kelakar..

eDrYaNa said...

penuh simbolik...
i loike..hihi..

Ivy Metaga said...

hehehe..best2..siap ambik sekali 3 benda yg d tinggalkn..mmg tak membazir dan mengguna sepenuhnya..mmg otak best budak ni..mmg ahli politik kena ada otak cam tu..kuang2..tapi tak semua cam tu kan naga...

alien said...

best..best..
kene kasi kuar kat tv nie..
hahah

Mawar Kenyalang said...

huhuhu..tajam nya..

irbika said...

aduh, bisanya kalau kita seorang ahli politik... sib baik aku hanyalah Hamba Allah!

mademoiselle azieshakespeare said...

ayah dia tu pun ahli politik..
tgok dar ciri2 nye :p

Shitsurei shimashita said...

Audio~
tajam menikam kerana hanya manikam mengenal jauhari (diaorg kawan baik wo)

sirNik~
salam, terima kasih atas komen Sir.
biasa2 ja kita.

Caturist~
hasil pembacaan selama ini dan ilham utk mengolah menjadi lebih baik sesuai dgn keadaan semasa.

mrs. edy~
jom kita saya belanja padle pop iceream. TQVM

tqa~
hahahaha~ skrg politik negara dah upgrade dari tikus ke sarkas. Yelah diaorang dah berapa lama training (cite P.Ramlee)

hamimi~
pas bertapuk kita limpang2 dan ampai2 kan mereka. hohohoho!!

kay~
buli bah kalo ko! ti kita tgk pa terjadi? mesti masam2 manis ja. hehehehe

dalila~
ganaz tp penuh kesyahduan..hehehe tulah pasal depa da yg ingat kita ni paloi.

erdyana~
i like too.. keep on cheering :)

ivy~
betul tu, tp hakikatnya mesti da 2 atau 1 benda tu dlm diri worang. kalo yg baik kita terima yang x memberikan masalah/x baik, kita lawan.

alien13~
AXN leh ka? Malaysia punya strict wo..hahaha anybody to sponser?

mawar kenyalang~
tajam yg baik tuk kesedaran semua. hakikat keadaan skrg membuatkan kita kurang percaya dgn org.

cik ika~
semaik kita pun sama walo dalam hati nak jug jd menteri..insyallah, kita dilindungi Allah dari bahaya fitnah.

aziseshakespeare~
ayah dia pernah terjebak dlm politikus dulu..hehehe
bapak borek anak rintik