Wednesday, March 18, 2009

Orang KATa bukan KiTA

DO YOU TRUST THE POLITICIANS?

Do you trust the politicians?

In a "BBC Survey of Trust" conducted by Ipsos MORI of 1,070 adults in UK between 3 - 6 January 2008, only 16% of the respondents agree with the statement that "I trust the politicians."

Mmm .. only 16%?

In my previous posting, I spoke about confrontational politics vs collaborative politics. Interestingly, 79% of the above-mentioned survey say that they are "More likely to believe politicians who explain own policies rather than attacking other's policy."

Why don't they trust politicians?

Well, here are the reasons given by survey's respondents:

Don't tell truth (31%)

Don't deliver on promises (22%)

Work for their own ends (17%)

Say what people want to hear (12%)

Evasive / no straight answers (10%)

Have own agenda (7%)

Corrupt (6%)

OK, OK, some of you will dismiss the findings as "It is a survey of UK respondents. It is not relevant here!"

True. However, in a poll (take a look at the sidebar), I asked a simple question "Secara keseluruhannya, adakah anda berpuas hati dengan kualiti politik dan ahli-ahli politik di negara ini?"

Interestingly, out of 424 respondents (as of this morning) 95% answered "No!"

Does it tell you something?

dipetik dari nobisha.blogspot.com(Klik here)

13 comments:

PJ selamba said...

soalan tu tak melambangkan apa²!
everybody knows!
dah memang expected pun jawapan poll last tu...
cuba detailkan sikit soalan tu...
soalan mcm tu kita dah leh jangka jawapannya...
contohnya soalan kat poll tv baru² ni...

"adakah anda bersetuju bahawa FAM tidak konsisten dalam menjatuhkan hukuman?"

semua org tau dan dapat jangka apa jawapannya...
come on!
try on something more yg detail² sikit...
jangan buat poll simple² camtu...
tak payah buat poll pun kita dah leh agak...
hehe
keep it up anyway...

Shitsurei shimashita said...

namun adakah hasil survey itu mempengaruhi aliran/suasana geopolitik dan sosioekonomi kita? Walahuallam~ semoga survey2 gini dpt membantu mereka yg memerlukan..

moon_iera =D said...

mmg ahli politik xbley percaya..
have their whole own agenda...
corrupted lg la b'sepah..
kdg2 rase Malaysia ni is no longer safe in their hands...
opppsss..
terlebih sudehhh...
hehe

Ivy Metaga said...

sy ni kurang arif sikit ttg politik2 ni..tapi anyway tq buat maklumat2 yang d beri..macam naga cakap juga..keep it up..

khaLifah feDi [ THE PEIN ] said...

emm gud n3 ekceli kitew x buleyh pisahkn politik dlm kehdipn cume aku wisao skunk nie..sume org dh slh guna politik .emm..

*ase cm nk cucuk aje org2 nie..

kirana said...

Politician mmg ramai yg tak leh dipercaya tapi masih ada lagi yg dpt mberi kita harapan utk terus maju. Yg minoriti tu la kita harus sokong demi kebaikan kita.

Audio said...

Politicians are human being gak.. in otherwords, tak semua jahat. Ada yang ok and keja betul2.
I've travelled around the world.. Kenyataannya, tak jumpe lagi any government yang betul2 perfect ehek.

Monkey D Luffy said...

aku memang x percaya... :)

pink_butterfly said...

komen saya sama macam pj.


sila rujuk komen beliau di atas.



harap maklum.

Signorina Syima said...

aiyak...! nak komen apa yer??

sama kot macam pj...

politik oh politik... bikin pening kalau pikir...

Shitsurei shimashita said...

moon~
gitulah rasa segelintir rakyat malaysia skrg. Ketidakpastiaan halatuju negara skrg.

ivy~
keep alive :)

kftp~
jgn tak cucuk chief..asik mengena ja, skali terkena melatah smua disalahkan.

kirana~
tul tu, yg baik dan telus kita sokong ler, yg hampeh kita hempaskan jer.

audio~
saya sokong, jad jgnlah mereka terlalu bongkak dan taksub dgn apa yg mereka ada. Pinjam jer tu.

d luffy~
saya pun kurang lebih sama ;P

cik rerama2 & signorina syima~
yes, u a rite.. :p

khaLifah feDi [ THE PEIN ] said...

aku cucuk sorg2 x jln hehehe

*x brp tajam kot..

Shitsurei shimashita said...

kftp@tp 1~ cucuk guna aper? lalalala