Monday, March 9, 2009

Aku KAT mane?

sumber dari Sinar Harian edisi KL& Selangor, 9 Mac 2009 m/s N11

70,000 pekerja Bangladesh dijangka masuk Malaysia jumlah mereka akan meningkat 500,000 orang termasuk 2,000 wanita (ini yg berdaftar, yg tak daftar tak tahu lagi)...

ti adalah cerita tidor dlm kotak, bawah jambatan dsb.....pastu kecoh jap dan kemudian hilang, bawa masuk lagi...


sedangkan yg di dalam negara ini untung sabut timbul, untung batu tenggelam...adakah rakyat Malaysia egois tak mo keja dlm sektor yg bermain bakteria dan daki? atau da pihak yg berniaga mcm Husin Lempoyang saudagar unta?

Apa pendapat anda tentang penggunaan tenaga buruh asing di negara kita dalam sektor yg kurang dapat sambutan tenaga kerja tempatan?

22 comments:

i.am.belle said...

kalau dah orang malaysia tak nak kerja begitu terpaksalah pakai tenaga buruh asing

tetapi salah satu sebb majikan sengaja menggaji tenaga asing adalah kerana mereka yg KEJI ini

tidak perlu membayar 'EPF dan SOCSO'

biasalah bisnes tidak BERHEMAH mmg begitu. ish ish ish

kaum muda said...

mcm mne u dpt byk follower ah?

chimera said...

biasalah... mana cukup kelam kabut lagi, tu yg tambah ramai-ramai bagi lebih kelam kabut...

Su iJamm said...

Ambik orang lua lagi ramai pun rasanya tak abis gak peluang pekerjaan kat sini..

caturist said...

Hahaha... mereka pendatang pun manusia macam kita juga.. dikurniakan rezeki Allah taala di mana2 sahaja dikehendakiNya.. hehehe

Rezeki ada di mana2!

CIVIC Power said...

Slam tuan naga

Kebisaan rakyat kita yang terbiasa dalam segi ketuanan.. bila semakin maju semakin malas. Terasa tidak perlu melakukan kerja2 yang berat itu kerana gajinya yang ciput..
Nmun pihak majikan juga tidak perlu disalahkan kerana sebelum ini mereka menawarkan pekerjaan kepada orang tempatan, cuma tak de sape yang nak keje..
Cuma ada pro dan kontranya lah..
baik pada majikan itu tapi kurang baik pada kita...
Takut komposit jenayah meningkat.
Wassalam

sirNik said...

salam...ziarah.

tq kerana sudi melawat blog saya..

PJ selamba said...

1. pekerja malaysia tak suka kerja di sektor berkenaan kerana sektor dikuasai pekerja asing.

2. majikan terpaksa ambik pekerja² asing sbb pekerja² negara sendiri memilih untuk tidak bekerja di sektor berkenaan. (gaji kecil/suasana pekerjaan yg kurang digemari)

persoalannya,
mana dulu yang terjadi?
siapa yang patut dipersalahkan?

tentu sekali jawapannya sama ada pekerja kita atau majikan. atau dasar kerajaan itu sendiri?

kesimpulannya, bukan salah pekerja² asing ni... dorang dibawak masuk oleh kerajaan sendiri... kerana permintaan tinggi oleh majikan yg memerlukan pekerja di sektor pembinaan khususnya... akibat di'boikot' pekerja² malaysia sendiri...

perkara ni ada hubungkaitnya...
renung²kanlah...

hamimi said...

ketiga-tiga pihak ada sebab sendiri:
1.Majikan-Nak gaji murah. Bnyak untung la dia.

2.Rakyat M'sia- dah gaji kecik, sama dgn pekerja asing.siapa nak?

3.Pekerja Asing-kecik bagi kita, besar la untuk mereka...

ini dari segi gaji je.huhu.bnyk lg faktor lain.

Shitsurei shimashita said...

i.am.belle~
ya betul tu, perah sampai abis dah tu welfare tak dijaga..kalo maid indonesia tahulah first 4-6 mths takda gaji.

kaum muda~
saya dah jawab kat blog saudara tau.hehehehe

chimera~
dah ramai mestilah dijaga malah pastikan mereka buat kerja bukan mengerjakan pa yg tak patut dikerjakan. hehehehe..

suIjamm~
memang tak abis tp pergantungan yg terlampau tinggi tidak baik di kemudian hari utk generasi kita ti..skrg pun dah nampak..

caturist~
benar tu namun dimana bumi berdiri, di situ langit dijunjung.

Civic Power~
khuatir generasi kita jd malas dan timbullah isu kasta semula..

sirNik~
sama2 sharing is caring..

PJ~
betul tu dan sudah semestinya satu paradigma baru mesti dilakukan. Mentaliti kebanyakan kita skrg menganggap kerja2 gitu low clas dan bkn tuk org yg berpendidikan..
(cth: buruh- kita hasilkan rakyat Malaysia yg profesional/mahir)

malah sikap krg bertanggungjawab kpd kebajikan dan keselamatan pekerja adalah salah satu punca rakyat menolak profesion ni. Kalo nak tuntun SOSCO, lamanya dan employee insurans pun x menyeluruh.
alasan cost employement tinggi..xda untung wo!!

hamimi~
kita khuatir jika kita tidak mengawal dan membiarkan asas permasalahan kebergantungan tenaga buruh asing maka jurang sosioekonomi akan meluas. Sesungguhnya kita kena melihat semula asas2 itu :
1. gaji
2. kebajikan dan keselamatan
3. pendidikan dan kepastian kerjaya
jika kita dapat memastikan hal2 ini terjamin saya yakin kita tak terlalu bergantung kpd mereka sgt. Wallahualam

Terima kasih kepada komen2 saudara/saudari semua..

helena's said...

org kite tanak keje buruh camtu,,sebab tu amik org luar,kalo de yg nak pun,,meka2 nak gaji besar,,setaraf dengan kerja yg dibuat..tenage yg digunakan..bangla sngup asalkan dibayar,,sikit pon janji dibayar..

kakyong said...

salam

tu la, dengar2 nyer tak lama lagi akan ade ramai "Doktor Shahrukh Khan".. konon2 utk menangani masalh pesakit tunggu 2-3 jam

tag sudah di jawab yer.. hutang sudah langsai

Shitsurei shimashita said...

helena~
kalo pikirkan org yg keja hotel line tu pun basic kecik point rendah tp masih da permintaan tempatan.

kakyong~
teringat masa HUKM baru mo bukak nurse dari Filipina wo, alhamdulillah skrg ramai plak nurse dari doktor. Hari tu statement lain, skrg statement lain plak MOH ni

mademoiselle azieshakespeare said...

masuk kan diorang ramai2,
then jadikan isu pompuan melayu pilih laki bangla
huh tak suke btoi p'kaitan2 macam ni... (salah topik ,ahaha)

skang nijalan2 kat malaysia pun, da rase macam pegi 'over the sea' :p

irbika said...

sepatutnya setiap syarikat perlu ader had pengambilan % untuk warga asing... bukan pakai amik jer sebab kos murah! dan yang paling penting kebajikan mereka juga perlu dijaga... tempat tinggal, makan minum... baru lah tak der yang carca merba... ni layan pun hangguk tak hangguk tau jer nak salah kan org!! mereka pun manusia... kalau dijaga manatau satu hari mereka yang membantu negara... rakyat malaysia pun tak terbela... tapi rakyat sendiri memilih periuk nasik nilah jadinya... berapa kerat jer rakyat kita sanggup bermandi peluh kerja berat, buruh, jaga...tak der! Mentaliti perlu diubah...Reformasi! hehehe

pink_butterfly said...

tnaga dorg mmg d perlukan..

maklumlah, org2 tempatan ni mana nak bwat keja2 buruh tu...

iskk3...

Signorina Syima said...

semua idea-idea aku dh disampaikan oleh belle, pj selamba dan ko sendirik...

terang-terang gaji dorang bukan besar mana, tapi dorang rajin.. orang kita (melayu khususnya) lembab, tak nak buat keje lebih, kuat mengomel, kuat mengelat...sapa nak??

kalau tak de dorang tak naik klcc tu.

tp aku tak suka bila dorang ada.. subsidi kerajaan utk rakyat, dorang sapu habis...byk pula kes rogol dan jenayah lain...

setiap perkara ada pro dan kontra...

Kelebar Malam said...

pada awalnya..kenapa kita imprt buruh asing? pada awalnya kenapa kita taknak kerja buruh? pada awalnya kenapa memilih kerja?
Akhirnya...kita jugaaaaaaaa yg susah......

eDrYaNa said...

ntah laa..a bit complicated jgk la nk dterangkn..bkn senang nk keje cam dorang tu..bermandi peluh bagai..penat beb! org kite ni memilih sket..apa2 pn tepuk dada tnye selera..

sirNik said...

salam..

malaysia negara yang makmur..tu ramai yg nak datang di sini..

Shitsurei shimashita said...

madem azie~
tul tu terutamanya jalan silang, kl.mcm kat nepal. burma, vietnam, filipina dsb..tak yah gi sana, kat sini dah ada. hehehehe :)

cik ika~
teringat masa sesi kajian kerja dulu (sek,men)habis semua ditanda coz pikir baik da keja dr takda.

Shitsurei shimashita said...

cik rama2~
mengganggap kerja2 gini bukan utk Malaysia kot...:p

signorina syima~
ya betul tu...ubah gaya kita dulu :)

kelabar malam~
teringat lagu M.Nasir kerja..kerja..kerja oooo kolar ..kolar ..biru

erdyana~
dah tepuk pikir2kanlah dan beramal slalu..:)

sirNik~
salam tuan,
Alhamdulillah, bangga lahir kat sini. betul tu..love ur country love urself lalalalala..