Tuesday, April 7, 2009

Kebangsaan

Sabda Rasulullah S.A.W di dalam sebuah hadis sahih yang bermaksud:

"Bukan dari kalangan kita orang yang menyeru ke arah assobiyah, bukan dari kalangan kita orang yang berperang di atas dasar assobiyah, bukan dari kalangan kita orang yang mati di atas dasar-dasar assobiyah"
hadis riwayat Imam Muslim

Sabdanya lagi di dalam hadis lain yang bermaksud:
" Assobiyah itu ialah kamu menolong kaummu di atas dasar kezaliman"

Artikel di atas tidak bermaksud kepada mana-mana fahaman namun sebagai ingatan kepada mereka yang memerlukan..sharing is caring :)

15 comments:

.anakBISAYA. said...

awww..yes2..caring IS caring.
true2.

mountdweller said...

salam NAGAPERANG.

Walau bagaimana pun akan ada yang terkena batang hidung.

pink_butterfly said...

perangi keganasan!



sharing is caring, caring is loving~~~=p

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam,,saya memang muak dengan asabiah nie,,ulama cakap,orang yang mengapi-apikan semangat ini,adalah musuh allah,dulu umat ini dibentuk menjadi satu,selepas sekian lama menjadi satu,,ia telah berpecah belah,,dulu jika satu nyawa muslim melayang,satu umat akan kesan,tp sekarng hampuir tiap2 ari umat mati,,tp xde kesan pd umat,,saya le...

mademoiselle azieshakespeare said...

mau comment ape eh?

joegrimjow said...

sama2 kita mngelak dari golongan ni

fahmi latiff said...

salam bro naga
caring IS caring

zaidi ali said...

Salam Bro Naga,

Best...best! Perjuangan yang berdasarkan semangat 'bangsa' semata-mata tanpa mendaulahkan Islam adalah perjuangan yang tercela. Ameno patut ingat!

Shitsurei shimashita said...

anakBisaya~
always take good care with sincere heart.

uncle~
salam Uncle,
kadangkala kebenaran tu amat pahit.

cik rama2~
ya betul tu, handle with care the love been given.

anak pendang sekeluarga~
saya setuju, byk org terlalu taksub dgn assobiyah nie sampai jd extrem. Cthnya Yahudi Laknatullah.

azieshakespeare~
dah komen pun hehehehe :)

joegrimjow~
insyallah, andai kita bernaung dalam satu panji yg benar (islam) dan bukan satu panji2 yg dangkal isinya.

fahmi latiff~
sharing the knowledge
caring with the right implementation.

zaidi ali~

salam saudara,
itulah yg mesti kena ingat, kalo lagu ngak x kemanalah depa.

helena's said...

sharing is caring,.yeke??hehe is seteng part..

Shitsurei shimashita said...

helena~
seteng part???sluar seteng ka?
tul tu not all but try to be fair lah kan.

melle.masih sekolah. said...

hadith ini terrifying myself.

Shitsurei shimashita said...

melle~
kenapa rasa gitu?

melle.masih sekolah. said...

part assabiyah tuh lahh.
u kno,
kaw skul,
taklahh blend sangat people nihh.
belnd tuh blend lahh.
tapi still ada groupin yang obvious.

melle.masih sekolah. said...

eh,salah type;
kaw=kat
belnd=blend